Γυναικολογία
Σάββατο, 31 Αυγούστου 2024
Σάββατο, 31 Αυγούστου 2024
Σάββατο, 31 Αυγούστου 2024
Σάββατο, 31 Αυγούστου 2024
Πότε πρέπει να πάει η κόρη μου για πρώτη φορά στο γυναικολόγο;
Σάββατο, 31 Αυγούστου 2024
📚🍎Είναι περίοδος επιστροφής στα σχολεία και πολλές μαμάδες προγραμματίζουν τον τακτικό έλεγχο των παιδιών τους από τον οδοντίατρο και τον οφθαλμίατρο. Μήπως όμως είναι καιρός να προγραμματίσετε και το πρώτο γυναικολογικό ραντεβού της κόρης σας; Το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων (ACOG) συστήνει η πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο να γίνεται μεταξύ των 13 και 15 ετών. Η επίσκεψη γίνεται με την παρουσία μέλους της οικογένειας, εφόσον η κοπέλα το επιθυμεί.
Στην πρώτη επίσκεψη:
🌸Λαμβάνεται το ιατρικό ιστορικό, με ιδιαίτερη έμφαση σε γυναικολογικά ζητήματα όπως ο καταμήνιος κύκλος και η έναρξη σεξουαλικών επαφών.
🌸Κλινική εξέταση: Γίνεται γενική κλινική εξέταση καθώς και επισκόπηση των έξω γεννητικών οργάνων.
🌸Υπερηχογράφημα: Εφόσον ο/η γιατρός το κρίνει απαραίτητο, γίνεται υπερηχογραφικός έλεγχος διακοιλιακά (εξωτερικά).
🌸Λοιπές παρακλινικές εξετάσεις: Εάν η κοπέλα αναφέρει σεξουαλικές επαφές, δύναται να ληφθεί δείγμα για έλεγχο σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ).
🌸Έλεγχος εμβολιασμών, ιδιαίτερα έναντι του ιού HPV.
🌸Συζήτηση & Εκπαίδευση: Η κοπέλα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τον/τη γιατρό της απορίες σχετικά με ζητήματα που ενδέχεται να την απασχολούν, όπως η περίοδός της, ο πόνος και οι κράμπες περιόδου, η ακμή, οι σεξουαλικές σχέσεις, η αντισύλληψη, τα ΣΜΝ, ο έλεγχος του βάρους, το αλκοόλ, το κάπνισμα, τα ναρκωτικά καθώς και ζητήματα ψυχικής υγείας. Είναι επομένως ζωτικής σημασίας να κερδίσει ο/η γιατρός την εμπιστοσύνη της κοπέλας ώστε να εξασφαλιστεί μια διαχρονική θεραπευτική σχέση.
🌸Test Pap λαμβάνεται, σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες, μετά τα 21 έτη, ανεξαρτήτως της ηλικίας έναρξης σεξουαλικών επαφών.
👩⚕️Ο τακτικός γυναικολογικός έλεγχος πρέπει να επαναλαμβάνεται ετησίως.
Έχω εξάψεις, μήπως μπαίνω στην εμμηνόπαυση;
Σάββατο, 31 Αυγούστου 2024
👠Η διάγνωση της εμμηνόπαυσης μπαίνει ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ και ορίζεται από την απουσία περιόδου για 12 μήνες. Η μέση ηλικία εμφάνισής της είναι τα 51 έτη.
👠Ως περιεμμηνόπαυση ή κλιμακτήριο ορίζουμε το διάστημα έως την εμμηνόπαυση, που χαρακτηρίζεται από διαταραχές στον κύκλο: οι περίοδοι αρχικά έρχονται τακτικότερα και έπειτα αραιότερα από το συνηθισμένο, έως ότου σταματήσουν. Η δε ροή μπορεί να είναι αυξημένη ή μειωμένη.
👠Άλλα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι οι εξάψεις, προβλήματα με τον ύπνο, η ξηρότητα του κόλπου, η κατάθλιψη καθώς και η διαταραχή της συγκέντρωσης και της μνήμης. Υπάρχει επίσης απώλεια οστικής μάζας (οστεοπόρωση - οστεοπενία), ενώ αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά επεισόδια.
👠Μπορώ να ξέρω πότε θα σταματήσει η περίοδός μου; Παρόλο που είθισται να στέλνουμε εξετάσεις, ΚΑΜΙΑ εξέταση δεν έχει αποδειχθεί αρκετά αξιόπιστη για να προβλέψει πότε ακριβώς θα σταματήσει η περίοδος σε μια γυναίκα. Πιο αξιόπιστος δείκτης είναι οι διαταραχές του κύκλου. Έχει βρεθεί, πχ. ότι εάν η περιεμμηνοπαυσιακή γυναίκα δε δει περίοδο για τρεις μήνες, η τελευταία της περίοδος θα είναι εντός 4ετίας.
👠Και η αντιμυλλέρειος (ΑΜΗ); Είναι εξέταση που δείχνει το απόθεμα των ωοθηκών και η τιμή της μειώνεται με την ηλικία. Υπάρχουν μελέτες που αξιολογούν την τιμή της ΑΜΗ μαζί με την ηλικία της γυναίκας για να εκτιμήσουν το πότε θα έρθει η τελευταία περίοδος, ωστόσο πρόκειται για ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ και όχι ασφαλείς προβλέψεις.
👠H γυναίκα άνω των 45 ετών που εμφανίζει διαταραχές της περιόδου ή/και λοιπά συμπτώματα, όπως αναφέρθηκαν, είναι πιθανότερο να μπαίνει σε κλιμακτήριο παρά αυτά τα συμπτώματα να προκαλούνται από κάποια άλλη κατάσταση. Η επίσκεψη στο γυναικολόγο είναι ωστόσο απαραίτητη ώστε να εξετασθεί η γυναίκα και να λάβει υπεύθυνη πληροφόρηση για το νέο αυτό στάδιο της ζωής της.
⚠️ΠΡΟΣΟΧΗ! Η περίοδος άπαξ και έχει σταματήσει για 12 μήνες ΔΕΝ ΞΑΝΑΡΧΙΖΕΙ! Εάν δούμε αίμα μετά τη διακοπή της περιόδου πρέπει να επισκεφθούμε ΑΜΕΣΑ το γυναικολόγο μας!
Μυκόπλασμα & Ουρεόπλασμα
Σάββατο, 31 Αυγούστου 2024
Νέες οδηγίες που εξέδωσε η Αμερικανική Εταιρεία Μαιευτήρων Γυναικολόγων για την Κολπίτιδα σε μη εγκύους γυναίκες.
Με αφορμή δικές σας απορίες, αξίζει να τονίσουμε την πληροφορία ότι τα Μυκοπλάσματα (όπως το Μυκόπλασμα hominis και το Ουρεόπλασμα urealyticum), που πολλές γυναίκες προβληματίζουν, ανευρίσκονται συχνά ως μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου.
Ας μιλήσουμε για... την εξωμήτρια κύηση
Σάββατο, 31 Αυγούστου 2024
💗 Εξωμήτρια ονομάζεται η εγκυμοσύνη που εξελίσσεται έξω από τη μήτρα. Συχνότητα: 6-21 ανά 1000 εγκυμοσύνες.
💗 Ο κίνδυνος είναι αυξημένος εάν η γυναίκα έχει:
➡️ ιστορικό και άλλης εξωμήτριας εγκυμοσύνης
➡️ προβλήματα στις σάλπιγγες από χειρουργεία ή φλεγμονές
➡️ μείνει έγκυος ενώ έχει σπιράλ
➡️ μείνει έγκυος με εξωσωματική
➡️ είναι καπνίστρια
💗 Στη φυσιολογική εγκυμοσύνη, το γονιμοποιημένο ωάριο μεταφέρεται από τη σάλπιγγα προς τη μήτρα, όπου και εμφυτεύεται. Εάν αυτό δε συμβεί, η εμφύτευση μπορεί να γίνει σε άλλη θέση, εκτός της μήτρας, συνηθέστερα στη σάλπιγγα, οπότε η κύηση δεν είναι βιώσιμη.
🆘 Η εξωμήτρια κύηση μπορεί να γίνει κατάσταση απειλητική για τη ζωή, γιατί όσο ο σάκος της εγκυμοσύνης μεγαλώνει μπορεί να σπάσει, οδηγώντας σε εσωτερική αιμορραγία και έντονο πόνο.
❓ Ποια είναι τα συμπτώματα της εξωμήτριας κύησης;
🚑 πόνος χαμηλά στην κοιλιά: ξαφνικός ή προοδευτικός, μπορεί να είναι μόνο προς τη μία πλευρά
🚑 αίμα από τον κόλπο: διαφορετικό από τη συνηθισμένη περίοδο της γυναίκας, δηλ. σταγόνες ή ηπιότερη ή εντονότερη ή σκουρότερη αιμορραγία
🚑 πόνος στον ώμο, που δεν ανακουφίζεται με αλλαγή της θέσης ή απλά παυσίπονα: σημάδι ότι υπάρχει αίμα μέσα στην κοιλιά και ότι η κατάσταση γίνεται σοβαρή 🆘 αν έχεις αυτό το σύμπτωμα πρέπει να επισκεφθείς επειγόντως το γιατρό σου
🚑 γαστρεντερικές διαταραχές: διάρροια ή πόνος κατά την κένωση
🚑 έντονος πόνος - λιποθυμία: σε σπάνιες περιπτώσεις, η λιποθυμία είναι το πρώτο σημάδι του εξωμητρίου 🆘 πρέπει να επισκεφθείς επειγόντως το γιατρό σου
❓ Πώς γίνεται η διάγνωση;
💗 Τα εργαλεία για τη διάγνωση είναι το τεστ εγκυμοσύνης, ο υπέρηχος, η εξέταση αίματος (β-χοριακή) και η λαπαροσκόπηση (η οποία μπορεί να είναι και θεραπευτική).
❓ Ποια είναι η θεραπεία;
💗 Εξαρτάται από την κλινική κατάσταση της γυναίκας. Μπορεί να είναι:
💗 στάση αναμονής: ενίοτε οι εξωμήτριες κυήσεις σταματούν μόνες τους (σαν αποβολή). Η επιλογή αυτή υπάρχει μόνο αν η γυναίκα δεν έχει συμπτώματα και η κύηση είναι στην αρχή της.
💗 φαρμακευτική αγωγή: μεθοτρεξάτη
💗 χειρουργική θεραπεία: λαπαροσκόπηση ή ανοικτή επέμβαση
❓ Και μελλοντικά;
💗 Οι πιθανότητες να ακολουθήσει μία επιτυχής εγκυμοσύνη είναι μεγάλες.
Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας
Σάββατο, 31 Αυγούστου 2024
❓Τι είναι ο καρκίνος του τραχήλου;
✅ Ο τράχηλος βρίσκεται μεταξύ κόλπου και μήτρας. Τα φυσιολογικά κύτταρα αναπτύσσονται, διαιρούνται και αντικαθίστανται όσο χρειάζεται. Εάν αυτή η διαδικασία διαταραχθεί και τα κύτταρα αλλάξουν και γίνουν καρκινικά, διαιρούνται πιο γρήγορα και μπαίνουν σε πιο βαθιά στρώματα ή και σε γύρω ιστούς. Τελικά σχηματίζουν μια μάζα (όγκο).
❓Πόσο διάστημα κρατάει αυτό;
✅ Συνήθως πρέπει να περάσουν αρκετά χρόνια. Οι πρώιμες αλλοιώσεις που συμβαίνουν πριν τον καρκίνο ονομάζονται δυσπλασία ή CIN (ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία).
❓Γιατί γίνεται;
✅ Το βασικό αίτιο του καρκίνου του τραχήλου είναι ο ιός HPV. Υπάρχουν πολλά στελέχη αυτού του ιού και ορισμένα (υψηλού κινδύνου) ενδέχεται να προκαλέσουν καρκίνο στον τράχηλο, τον πρωκτό, το αιδοίο, τον κόλπο, το πέος ή και στη στοματική κοιλότητα. Άλλα στελέχη του προκαλούν τα κονδυλώματα.
❓Ποιες γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο;
✅ Ο κίνδυνος αυξάνεται με:
▶️ πολλαπλούς συντρόφους
▶️ έναρξη επαφών σε νεότερη ηλικία
▶️ ατομικό ιστορικό δυσπλασίας του τραχήλου, του κόλπου, του αιδοίου
▶️ κάπνισμα
▶️ προβλήματα με το ανοσοποιητικό
▶️ έκθεση στο φάρμακο DES ως έμβρυο
❓Υπάρχει πρόληψη;
✅ Ο εμβολιασμός 💉 έναντι του τραχήλου της μήτρας γίνεται ιδανικά, σύμφωνα με το ελληνικό Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού, στην ηλικία των 11-12 ετών.
✅ Το test Pap ελέγχει για παθολογικά κύτταρα στον τράχηλο και επιτρέπει την έγκαιρη παρέμβαση ώστε τα κύτταρα αυτά να μην γίνουν καρκινικά.
✅ Το HPV DNA test χρησιμοποιείται όταν χρειάζεται μαζί με το test pap για να μας δείξει εάν υπάρχει ο ιός HPV.
❓Ποια είναι τα αρχικά συμπτώματα;
✅ Σταγονοειδής αιμόρροια εκτός περιόδου ή μετά την επαφή
✅ Πιο βαριές περίοδοι
✅ Σε οψιμότερα στάδια η συμπτωματολογία είναι εντονότερη: πόνος, προβλήματα στην ούρηση, πρήξιμο στα πόδια
❓Πώς γίνεται η διάγνωση και η θεραπεία;
✅ Εάν υπάρχουν προβληματικά κύτταρα στο test Pap τότε συχνά συστήνεται να γίνει κολποσκόπηση και λήψη βιοψίας.
✅ Εάν διαγνωστεί καρκίνος του τραχήλου, η θεραπεία, ανάλογα με το στάδιο, περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση, ακτινοβολία, χημειοθεραπεία.
📖: American College of Obstetricians & Gynecologists
Καρκίνος της ωοθήκης
Σάββατο, 31 Αυγούστου 2024
❓Τι είναι ο καρκίνος της ωοθήκης;
✅ Είναι όγκος με κακοήθη χαρακτηριστικά που εμφανίζεται σε μία ή και στις δύο ωοθήκες (τα όργανα που φυσιολογικά παράγουν τα ωοθυλάκια).
⚠️ Συχνά διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο και αποτελεί σημαντικό αίτιο θανάτου από γυναικολογικό καρκίνο.
❓Υπάρχουν παράγοντες κινδύνου;
➖ ηλικία μεγαλύτερη των 55 ετών
➖ οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, της ωοθήκης, του παχέος εντέρου ή του ενδομητρίου
➖ ατομικό ιστορικό καρκίνου του μαστού
➖ μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA1 και BRCA2
➖ ατοκία
➖ υπογονιμότητα
➖ ενδομητρίωση
➖ σύνδρομο Lynch
❓Υπάρχει προσυμπτωματικός έλεγχος (screening);
✅ Δεν υπάρχει προσυμπτωματικός έλεγχος με την αυστηρή έννοια (όπως είναι πχ. το test Pap για τον καρκίνο του τραχήλου).
❓Ποια είναι τα συμπτώματα;
➖ πρήξιμο στην κοιλιά
➖ πόνος στην κοιλιά και την πύελο
➖ αίσθημα πρόωρου κορεσμού με το φαγητό
➖ συχνουρία - έπειξη για ούρηση
➖ κολπική αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση
➖ αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου
⚠️ Τα συμπτώματα αυτά είναι μη ειδικά, δηλ. δε σημαίνει ότι εάν έχεις αυτά τα συμπτώματα έχεις οπωσδήποτε καρκίνο της ωοθήκης!
❓Πώς γίνεται η διάγνωση;
✅ Η διάγνωση γίνεται με τη βοήθεια της κλινικής εξέτασης, του κολπικού υπερηχογραφήματος και με τη μέτρηση του δείκτη CA 125.
❓Ποια είναι η θεραπεία;
✅ Χειρουργική επέμβαση + χημειοθεραπεία
❓Υπάρχει τρόπος να προστατευτώ;
✅ Αντισυλληπτικά χάπια: Μειώνουν τον κίνδυνο κατά 20% για κάθε 5 χρόνια χρήσης. Είναι ασφαλή για τις περισσότερες γυναίκες, αλλά συσχετίζονται με μικρή αύξηση του κινδύνου για θρομβοεμβολικά επεισόδια.
✅ Προφυλακτική σαλπιγγεκτομή: Οι σύγχρονες θεωρίες υποστηρίζουν ότι ο καρκίνος της ωοθήκης ξεκινάει από τη σάλπιγγα. Εάν πρόκειται να αφαιρέσεις τη μήτρα σου ή να υποβληθείς σε στειροποίηση με απολίνωση σαλπίγγων, συζήτησε με το γιατρό σου την πιθανότητα να αφαιρεθούν οι σάλπιγγές σου, καθώς έτσι πιθανώς προστατεύεσαι από καρκίνο της ωοθήκης.
✅ Προφυλακτική σαλπιγγοωοθηκεκτομή (RRSO): Συστήνεται σε γυναίκες που έχουν μετάλλαξη στα γονίδια BRCA ή και σε όσες έχουν σύνδρομο Lynch στην ηλικία των 40 ετών ή όταν έχουν ολοκληρώσει την τεκνοποίηση.
📖: American College of Obstetricians & Gynecologists
Καρκίνος του ενδομητρίου
Σάββατο, 31 Αυγούστου 2024
❓Τι είναι ο καρκίνος του ενδομητρίου;
✅ Είναι ο καρκίνος που προέρχεται από τα κύτταρα που επενδύουν τη μήτρα.
⚠️ Ο συχνότερος γυναικολογικός καρκίνος.
❓Πώς προκύπτει;
✅ Ο καρκίνος συμβαίνει όταν κύτταρα του ενδομητρίου αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα με αποτέλεσμα το ενδομήτριο να παχαίνει σε ορισμένα σημεία και ακολούθως να σχηματίζεται ένας όγκος. Τα καρκινικά κύτταρα ενδέχεται να εξαπλωθούν και σε άλλα σημεία του σώματος (μετάσταση).
❓Υπάρχουν παράγοντες κινδύνου;
▶️ Ηλικία: Ο καρκίνος του ενδομητρίου διαγιγνώσκεται συνήθως μετά την εμμηνόπαυση, συνήθως σε γυναίκες άνω των 60 ετών.
▶️ Ορμόνες: Τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης στο σώμα της γυναίκας μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνό της να εμφανίσει καρκίνο του ενδομητρίου. Όταν υπάρχουν οιστρογόνα χωρίς αρκετή προγεστερόνη, το ενδομήτριο μπορεί να παχύνει. Αυτό μπορεί να συμβεί σε γυναίκες με ακατάστατες περιόδους, κατά την περιεμμηνοπαυσιακή περίοδο και σε παθήσεις όπως είναι το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών. Μπορεί επίσης να συμβεί σε γυναίκες που παίρνουν οιστρογόνα χωρίς προγεστερόνη για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης (και δεν έχουν κάνει υστερεκτομή).
▶️ Παχυσαρκία: Εάν ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) είναι μεγαλύτερος από 25 ο κίνδυνος αυξάνεται. Όσο αυξάνεται ο ΔΜΣ, τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος.
▶️ Γενετική Προδιάθεση: Το σύνδρομο Lynch είναι κληρονομικό και σχετίζεται αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, του ενδομητρίου, των ωοθηκών και άλλων οργάνων.
❓Ποια είναι τα αρχικά συμπτώματα;
✅ Το συνηθέστερο σύμπτωμα είναι η παθολογική κολπική αιμορραγία.
✅ Οι γυναίκες που έχουν περίοδο μπορεί να εμφανίσουν διαταραχές της περιόδου, σταγονοειδή αιμορραγία ή αιμορραγία ανάμεσα στις περιόδους.
✅ Όσον αφορά τις γυναίκες σε εμμηνόπαυση, οποιαδήποτε αιμορραγία είναι παθολογική.
❓Πώς διαγιγνώσκεται;
✅ Κολπικό υπερηχογράφημα
✅ Βιοψία του ενδομητρίου
✅ Διαγνωστική απόξεση
✅ Υστεροσκόπηση
❓Ποια είναι η θεραπεία;
✅ Χειρουργική επέμβαση + χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία εάν είναι απαραίτητο
✅ Εάν η νόσος βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο και σε γυναίκες που θέλουν να κάνουν και άλλα παιδιά, υπάρχει η δυνατότητα αντιμετώπισης με προγεστερόνη.
Καρκίνοι του κόλπου & του αιδοίου
Σάββατο, 31 Αυγούστου 2024
❓Τι είναι ο καρκίνος του κόλπου;
✅ Είναι ο καρκίνος που προέρχεται από τα κύτταρα που επενδύουν τον κόλπο.
✅ Δεν είναι συχνός.
✅ Υπάρχουν κυρίως δύο τύποι, το πλακώδες καρκίνωμα και το αδενοκαρκίνωμα.
❓Υπάρχουν παράγοντες κινδύνου;
▶️ Ηλικία μεγαλύτερη των 60
▶️ Λοίμωξη από τον HPV
▶️ Έκθεση στο φάρμακο DES ως έμβρυο
▶️ Ιστορικό υστερεκτομής
▶️ Παρουσία VaIN (ενδοεπιθηλιακής νεοπλασίας του κόλπου, προκαρκινική αλλοίωση)
❓Ποια είναι τα συμπτώματα;
✅ Αιμορραγία ή έκκριση εκτός περιόδου
✅ Πυελικός πόνος
✅ Ψηλαφητός όγκος
❓Τι είναι ο καρκίνος του αιδοίου;
✅ Είναι ο καρκίνος που προέρχεται από τα κύτταρα του αιδοίου (έξω γεννητικά όργανα).
✅ Εντοπίζεται συνήθως στα μεγάλα χείλη.
❓Υπάρχουν παράγοντες κινδύνου;
▶️ Μεγαλύτερη ηλικία
▶️ Λοίμωξη από τον HPV
▶️ Παρουσία VIN (ενδοεπιθηλιακής νεοπλασίας του αιδοίου, προκαρκινική αλλοίωση)
❓Ποια είναι τα συμπτώματα;
✅ Αλλοίωση στο αιδοίο που μοιάζει με όγκο ή έλκος
✅ Κνησμός στην περιοχή που δεν περνάει
✅ Αιμορραγία εκτός περιόδου
✅ Πόνος
❓Πώς διαγιγνώσκονται αυτοί οι καρκίνοι;
✅ Κλινική εξέταση, test Pap, κολποσκόπηση, βιοψία
❓Ποια είναι η θεραπεία τους;
✅ Ανάλογα με το στάδιο η θεραπεία περιλαμβάνει χειρουργείο, ακτινοβολία, χημειοθεραπεία
📖: NIH: Cancer Institute
Top 3 ερωτήσεις που κάνουν οι γονείς για την εφηβεία
Σάββατο, 31 Αυγούστου 2024
1️⃣ Πώς θα ξέρω ότι η κόρη μου μπήκε στην εφηβεία;
💗 Το πρώτο σημάδι της εφηβείας είναι η ανάπτυξη των μαστών (θηλαρχή). Η μέση ηλικία της ανάπτυξης των μαστών είναι τα 10 έτη.
💗 Η εφηβεία έχει στάδια: αφού ξεκινήσει η ανάπτυξη των μαστών, ακολουθούν η τριχοφυία στο εφήβαιο και τις μασχάλες, το εφηβικό άλμα ανάπτυξης και η πρώτη περίοδος.
2️⃣ Πότε θα της έρθει η πρώτη περίοδος;
💗 Η μέση ηλικία εμφάνισης της πρώτης περιόδου (εμμηναρχή) στο δυτικό κόσμο είναι τα 12,5 περίπου έτη.
💗 Κατά μέσο όρο, η πρώτη περίοδος εμφανίζεται περίπου δύο χρόνια μετά την έναρξη της ανάπτυξης των μαστών.
3️⃣ Θα ψηλώσει κι άλλο αφού της έρθει περίοδος;
💗 Η μεγαλύτερη ανάπτυξη στο κορίτσι κατά κανόνα παρατηρείται αμέσως πριν της έρθει η πρώτη περίοδος. Ενδεχομένως να ψηλώσει ακόμη λίγο αφού ξεκινήσουν οι περίοδοι, αλλά το άλμα ανάπτυξης συνήθως έχει ολοκληρωθεί πριν την πρώτη περίοδο.
📖: American College of Obstetricians & Gynecologists
Νοέμβριος: Μήνας για την υγεία της ουροδόχου κύστης
Σάββατο, 31 Αυγούστου 2024
🗓 Ο Νοέμβριος έχει οριστεί από το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων ως ο μήνας για την υγεία της ουροδόχου κύστεως.
💧Είναι λοιπόν ευκαιρία να συζητήσουμε το ζήτημα της πρόπτωσης των πυελικών οργάνων ή "χαλάρωσης", όπως συχνά μας το αναφέρουν οι γυναίκες.
💧 Η πρόπτωση είναι η κατάσταση στην οποία τα όργανα της πυέλου (κόλπος, μήτρα, κύστη, ουρήθρα, ορθό) "πέφτουν" από τη φυσιολογική τους θέση.
💧 Κύριο αίτιο της πρόπτωσης είναι οι εγκυμοσύνες και οι τοκετοί, ιδίως οι κολπικοί. Η παχυσαρκία, η ηλικία, το κάπνισμα και ο χρόνιος βήχας είναι επίσης επιβαρυντικοί παράγοντες.
💧 Η πρόπτωση ταξινομείται ανάλογα με την απόσταση που έχουν πέσει τα πυελικά όργανα.
💧 Οι τύποι της πρόπτωσης είναι
▫️βλάβες του προσθίου διαμερίσματος: κυστεοκήλη, κυστεοουρηθροκήλη
▫️βλάβες του κεντρικού διαμερίσματος: πρόπτωση μήτρας, εντεροκήλη
▫️βλάβες του οπισθίου διαμερίσματος: ορθοκήλη
▫️πρόπτωση κολπικού κολοβώματος (μετά από υστερεκτομή)
💥 Η χαλάρωση αντιμετωπίζεται
✅ συντηρητικά, με την τοποθέτηση πεσσών
✅ χειρουργικά
‼️ Και δεν ξεχνάμε τις ασκήσεις Kegel που βοηθούν στην πρόληψη της χαλάρωσης μέσω της ενδυνάμωσης των μυών του εδάφους της πυέλου!! Μάθε το σωστό τρόπο να τις κάνεις εδώ: https://www.augs.org/assets/2/6/Bladder_Training.pdf
📽 Στα video που υπάρχουν στην παρακάτω σελίδα περιγράφονται ξεχωριστά τα διαφορετικά είδη πρόπτωσης: https://www.acog.org/womens-health/videos/understanding-pelvic-organ-prolapse
👩🏼⚕️ Ο γυναικολόγος σας είναι ο κατάλληλος γιατρός να εξετάσει εάν έχετε πρόβλημα χαλάρωσης και να σας προτείνει εξατομικευμένα τις θεραπευτικές σας επιλογές!